Italië, land van kunst, cultuur en lekker eten. Historische bouwwerken, een klim richting de Etna en romantisch gondelen in Venetië. Lekker niksen op het strand met een glaasje in de hand. Op een pittoresk pleintje met de ondergaande zon. Italië heeft voor elk wat wils!

Italie is altijd een belangrijke bestemming gebleven voor de liefhebbers van stedentrips. Prachtige historische steden als Venetie, Rome en Florence, blijven aantrekkelijke plaatsen voor een weekendtrip.Ook zijn er de vele mooie Italiaanse eilanden en zijn zeker net zo aantrekkelijk als de Griekse. Zoals Sicilie, Sardinie, Capri en Elba. Het land is enorm gevarieerd. Tussen de Oostenrijkse invloeden in de noordelijke Alpen en Dolomieten en de Arabische invloeden in het zuidelijke Sicilie, liggen onder meer de prachtige landschappen van Toscane, Umbrie en het bijna verlaten Calabrie in de punt van de laars.

Door de lengte van het land, varieert het weer in Italie nogal per streek. Het mooie weer begint meestal in april en duurt voort tot in oktober. De zomermaanden juli en augustus zijn het heetst. In het warmere Zuiden en op Sicilie kan de temperatuur in de zomer makkelijk oplopen tot 40 graden celcius. In de Dolomieten, in het koelere Noorden, kan tot eind maart nog sneeuw liggen.

Eten en drinken

Italië staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke keuken, de bekendste zijn onder andere de pizza, spaghetti en lasagne. Maar dat is niet het enige wat bekend is uit Italië, elke regio, streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten. Basisingrediënten zijn grof zeezout, olijfolie, zwarte peper, basilicum, rozemarijn en Parmezaanse kaas.

Een klassieke Italiaanse maaltijd is als volgt opgebouwd:

  • Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes (kan met vlees – vis – groenten zijn)
  • Primo piatto: het voorgerecht), bestaande uit een van volgende elementen: pasta, risotto of soep
  • Secondo piatto: het hoofdgerecht (vlees- of visschotel) wordt opgediend met salade, bereide groenten, aardappelen
  • Formaggio (kaas) of dolce (zoet nagerecht) of frutta (fruit) als dessert
  • Espresso, het wereldberoemde Italiaanse kopje koffie
  • eventueel digestivo: een glaasje likeur of bitter voor bij de expresso

Italië heeft twintig wijnregio’s. Vooral de witte en rode Chianti’s staan goed bekend. Prosecco is de Italiaanse bubbeltjeswijn die de laatste jaren erg populair is in Nederland. Bier wordt overal gedronken, uit de fles of van de tap. Enkele bekende Italiaanse merken zijn Nastro Azzuro, Peroni en Moretti.

Italiaanse recepten

Italiaanse mosselen     Osso bucco

Buon appetito! Eet smakelijk!