Spanje is vooral populair voor de strandvakanties. Spanje wordt bekeken als een exotisch land door zijn vriendelijke mensen, relaxte levensstijl en meestal warm weer, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Zijn keuken, uitbundige nachtleven en wereldberoemde folklore en volksfeesten.

Tijdens een vakantie in Spanje is het ook zeker de moeite waard om het land beter te leren kennen. Dankzij de natuurlijke en culturele verscheidenheid is het land uniek en aantrekkelijk voor zowel zonaanbidders als avontuurlijke reizigers. Van schitterende zandstranden vol vertier tot idyllische baaitjes, vol met stilte. Van pittoreske vissersdorpjes tot mondaine badplaatsen met prestigieuze jachthavens. En vele kunststeden en prachtige natuurreservaten.

Zo beland je in het zuiden van Spanje (Andalusië) in een compleet andere cultuur, met veel bezienswaardigheden, dan in de omgeving van de Costa’s. In Andalusië vind je de oorspronkelijke Spaanse cultuur terug. Steden met Moorse invloeden zoals Sevilla, Granada, Cordoba. Hier tref je tradities als het flamenco dansen aan en kunnen de liefhebbers een stierengevecht bezoeken. De bevolking doet het net iets rustiger aan dan in de grote steden zoals de culturele kuststad Barcelona en de hoofdstad Madrid. In het zuiden ervaar je waar de term ‘Mañana’ vandaan komt. En dan zijn er de Balearen eilanden en Canarische eilanden nog.

Eten en drinken
In Spanje kan je eigenlijk niet spreken van een Spaanse keuken, per streek is het eten totaal verschillend. Wel wordt overal gekookt met veel natuurlijke producten en olijfolie. De Arabische cultuur heeft veel invloed gehad op de Spaanse keuken, zo wordt er ook veel fruit gegeten. Een heel bijzondere manier van met eten omgaan zie je terug tijdens het tomatenfestival of Tomatina in Bruñol…

De basisingrediënten van de Spaanse keuken zijn knoflook en olijfolie. Alle grote steden in Spanje hebben een eigen traditioneel gerecht. Paella (rijst met schaaldieren) en tapas, de kleine hapjes die bij de borrel gegeten worden, zijn typische en smakelijk Spaanse gerechten bij uitstek.

Van de echte Spaanse keuken kan je het best genieten in een van de vele kwaliteitsrestaurants die je overal tegenkomt. Beroemde gerechten als paella, rijst met schaaldieren, gazpacho, een koude soep, fabada, een soort bonenschotel met vlees, butifarra, worst, tortilla en tapas, een soort borrelhapjes en crema catalana, gecarameliseerde custard, worden daar meestal nog op de ouderwetse manier bereid. In Spanje geniet men nog echt van de maaltijden en de Spanjaarden nemen er dan ook volop de tijd voor.

De Spanjaarden drinken graag sherry, wijn en bier, cerveza. Sommige streken van Spanje brouwen ook hun eigen likeur. Een echt Spaans drankje is sangria. Dit is een mix van rode wijn met kaneel, suiker, cognac en diverse vruchten. Als de vruchten zoals sinaasappelpartjes, druiven en meloen wat langer in de mix hebben gezeten, is de smaak ook in de vruchten getrokken. Er zijn ook een heleboel goede wijnen, zoals de Rioja en de Navarra. Cava is de bekendste wijn uit Catalonië. Cava is een mousserende wijn die op precies dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne.

Spaanse recepten