Canada, het op één na grootste land ter wereld, met meer vierkante kilometers wildernis dan inwoners. En qua natuurschoon misschien wel het mooiste land ter wereld. Prachtige berggebieden, adembenemende meren, uitgestrekte prairies, dichte wouden en indrukwekkende oceaankusten. En aan de andere kant zijn er de wereldse steden Vancouver, Montréal en Toronto. Uiteraard is het adembenemende Niagara Falls een van de visitekaartjes van het land.

Je ziet er overstekende beren en grazende elanden. Vaar over een ijsblauw meer en wandel over een rotspad tussen de naaldbomen. Ga walvissen spotten vanaf een vissersboot of snorkelen met zalmen in een kabbelende rivier. Tussen de besneeuwde bergpieken in de Rockies en nevelige loofbossen langs de kust liggen kilometers kronkelend asfalt.

Slenteren door antieke steegjes, swingen op jazz-festivals en culinair genieten, doe je in Ontario en Québec.

Dansen op Keltische volksmuziek, eten op kreeftfeesten…dit vind je in Atlantisch Canada.

Orka’s en beren spotten, een bezoek brengen aan een rodeo, picknicken op een gletsjer doe je in Alberta en British Columbia.

Eindeloze prairies, ijsberen zien op de toendra en het noorderlicht bekijken doe je in oa. Saskatchewan, Manitoba, Nanuvut, Northwest Territories en Yukon.

Het overweldigende en pure karakter van Canada omarmt je, net zoals de gemoedelijke inwoners dat doen!

Eten en drinken

Europeanen die hier voor het eerst arriveerden, leerden via de Indianen nieuwe gerechten kennen, met als ingrediënten herten-, wapiti- en bizonvlees, verschillende soorten vis, maïs, wilde rijst en een verscheidenheid aan lokaal fruit, zoals blauwbessen, wilde kersen, ‘loganberries’ (een kruising tussen framboos en braam) en ‘Saskatoons’(bessen).

De Frans-Canadezen hebben een traditionele keuken die machtig is met gerechten als vleespastei, zalmpastei, stoofpotten en gehaktballen in een rijke saus. Ze eten zoete nagerechten als suikertaart en een omgekeerde cake met romige vulling, die bekend staat als Pudding au chomeur.

Iedere Canadese streek kent zijn eigen gerechten, afhankelijk van de lokale producten en de wildsoorten die er per provincie gevangen worden.

De stad Halifax staat bekend om het eten van kreeft. Je vindt er zelf schuurtjes langs de kant van de weg waar je broodjes kreeft kunt bestellen.

Verder staat Canada bekend om de “maple syrup”, stroop afkomstig van de Canadese Esdoorn, waarvan het blad als Canada’s nationale symbool op de bekende roodwitte vlag staat.

Wegens de vele immigranten in het land is het mogelijk om werkelijk elke internationale keuken te proberen in Canada. Natuurlijk kunt u een hamburger en een lokaal drankje nuttigen in een van de vele bars of pubs of op straat een hotdog eten bij een van de vele standjes. Maar als u een Frans visgerecht of een heerlijke Italiaanse pizza wilt eten, dan kan dat overal. Hetzelfde geldt voor invloeden uit landen als Polen, Griekenland en heel Azië.

De gemiddelde Canadees drinkt graag bier en dan vooral de twee nationale merken Molson Canadian en Labatt Blue. Daarnaast wordt er op verschillende locaties in het land rye (graan) whiskey gestookt, waarvan Canadian Club het bekendste merk is.