Mexico, een exotisch land met een rijk en fascinerend verleden. Spierwitte Caribische stranden, palmbomen, sfeervolle badplaatsen, schitterende landschappen met cactussen, besneeuwde vulkaantoppen en tropische jungles. Mexico heeft een duidelijk en herkenbaar gezicht en daarnaast trekken ook de oude culturen (oa. Maya’s, Azteken en Tolteken) veel toeristen.

Mexico wordt gekenmerkt door een zeer gevarieerd landschap: valleien, woestijnen, bergen, rivieren, meren, tropisch regenwoud en bijna 10.000 km kustlijn. Mexico heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar.

De populairste toeristische bestemmingen zijn Cancun, Playa del Carmen, Cozumel, Cabo San Lucas, Acapulco, Puerto Vallarta en de hoofdstad Mexico City. Mexico is het op twee na grootste land van Latijns Amerika.

Het land is te groot om in 1 keer gezien te hebben. Om het land echt te leren kennen, keren daarom veel mensen nog eens terug naar het land van de indianen, mariachi’s en tequila.

De cultuur is 100% Latijns-Amerikaans: een kleurrijke en passievolle machocultuur vol met religie, tradities en feest. De Spaanse invloeden uit de tijd van de kolonisatie zijn hier duidelijk merkbaar.

 

 

Eten en drinken

De Mexicaanse keuken is heel divers. De Mexicaanse keuken bestaat uit een combinatie van traditionele Indiaanse gerechten en invloeden van Spaanse, Franse en andere Europese keukens. De laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaanse fastfood. Maïs en bonen vormen al eeuwen het hoofdbestanddeel van de voeding en een Mexicaanse maaltijd is niet compleet zonder tortillas. Iedere streek heeft zijn eigen manier van koken en specialiteiten.

Traditioneel Mexicaanse eten is: tortillas, taco’s, chilipepers, vers fruit (mango, banaan, ananas, guave en papaja), chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). In Nederland kennen we ook chili con carne met bruine bonen en gehakt.

Voorbeelden van Mexicaanse gerechten zijn:

* Ceviche – in limoensap gemarineerde vis.

* Carnitas – kleine stukje varkensvlees, geserveerd met tortillas en gebakken bonen.

* Huevos rancheros – gebakken eieren met tomatensaus op tortillas met gebakken bonen.

* Pollo pibil – kiprollade met kruidige saus.

* Tamales – Gestoomde schil van maïskolf met vleesvulling.

* Chilaquiles – kleingesneden stukjes tortilla, die samen met uien en groene chili in hete olie worden gebakken. Het wordt opgediend in een tomatensaus met knoflook en bedekt met geraspte kaas.

* Elote – maïskolf.

De bekendste alcoholische drank van Mexico is tequila. De traditionele manier om dit te drinken is puur, met een likje zout, gevolgd door een beet in een limoen.

Andere Mexicaanse dranken:

* Kahlua – likeur met koffiesmaak.

* Diverse soorten bieren worden in Mexico gebrouwen (Superior, Bohemia, Crown).

* Jugo – puur vruchtensap.

* Mezcal – heldere likeur van cactusplant.

* Café de Olla – koffie met kaneel.

Typisch Mexicaans!

Als je nou echt iets wilt noemen wat typerend voor Mexico is, en wat wij hier niet kennen, dan is dat de pinata. Dat is een oud gebruik, bij voorkeur op Kerst en bij kinderpartijtjes, waarbij er een met snoep en cadeautjes gevuld beest (paard/koe/bok) wordt opgehangen. De kinderen mogen er (met een blinddoek) dan tegen slaan tot hij stuk gaat en er een regen van snoepjes en cadeautjes valt.